Tisková zpráva k akci Po strništi bos bez bariér

13.10.2017

4.10. od 18.00 hodin proběhla společná projekce pro handicapované i „standardní“ diváky v kině Aero (Praha) Bio Central (Hradec Králové) a Univerzitním kině Scala (Brno)

Protože technologie pro sledování skrytých titulků a popisné audio stopy jsou zatím pouze v několika málo kinech v ČR, rozhodli jsme se společně s producentem filmu Po strništi bos Janem Svěrákem, že uděláme speciální filmovou kopii, kde budou titulky i popisná audio stopa rovnou v obraze a film tak bude možné promítnout všude i bez potřebné technologie.

4.10. 2017 se pak uskutečnila projekce pro „všechny“ diváky, kterou v pražském Aeru uvedli Petr Vítek, zakladatel projektu www.kinoprokazdeho.cz, Luboš Krapka, ředitel Nadace Mathilda a Jan Svěrák, režisér filmu.

Úvod byl tlumočen do znakového jazyka a simultánně přepisován na plátno, neboť na projekci byli pozváni divácky s se zrakovým i sluchovým handicapem. Celý úvod byl streamován do Univerzitního kina Scala a hradeckého Bio Centralu. Tento přenos kompletně zajistilo sdružení CESNET.

Do kina kin celkem dorazilo cca 400 diváků a vybralo se dobrovolné vstupné ve výši cca 21.000 Kč. Producent Biograf Jan Svěrák, distributor BIOSCOP a kina Aero, Bio Central a Univerzitní kino Scala se vzdali všech příjmů z této akce tak bude celá vybraná částka předána Nadaci Mathilda na další projekty pro handicapované diváky.

Pro přenos úvodu diskuse z kina Aero do Bio Central a bylo potřeba zajistit snímání mluvčích, tlumočníka do znakového jazyka a simultánního přepisu na plátně, což bylo vzhledem k prostorové dispozici poměrně náročné. Nasnímaný obraz a zvuk byly přenesen softwarem pro přenos multimédií UltraGRID ( www.ultragrid.cz ), který CESNET vyvíjí a umožňuje kvalitu obrazu a další parametry přizpůsobit přenosové trase mezi lokalitami.

Fotografie z akce od Tibora Maďara jsou ke stažení zde:

https://app.box.com/s/h6trjnexckgnogca0uoy4iwveeijr2dr

 

Petr Vítek

+420608300433

petr.vitek@biocentral.cz

www.kinoprokazdeho.cz



Centrální kino s.r.o. (Bio Central)

Karla IV. 774, Hradec Králové | info@biocentral.cz

Petr VítekPetr Vítek

+ 420 608 300 433+ 420 608 300 433

Najdete nás také na Facebooku


Partneři:

www.insidea.cz BIO Central Ministerstvo kultury